Velamsund, byns historia

Byn Velamsund

I Nacka kommun finns det en del som kallas för Orminge, där det finns en gammal lantegendom vid namn Velamsund. Den ligger precis vid Insjön i Boo socken, vilket ligger sydost om Sveriges huvudstad Stockholm. En anledning till att orten inte är speciellt besökt numera och inte är så omtalad är för att dess huvudbyggnad brann ner 1978. Det var en mangårdsbyggnad som byggdes i sten på 1790-talet. Några år efter att den brann ner så revs den och därefter har det inte kommit upp något nytt. 

Velamsunds historia 

Byn har sin början på 1500-talet, då det fanns två stycken gårdar i området vid namn Stora och Lilla Velamsund. Friherren Augustin Leijonsköld fick båda gårdarna tilldelad till dig och gjorde dessa två till sitt säteri år 1665. Två år senare sålde han egendomen, bland annat för att det inte gick som han hade tänkt sig. Köparen var Pontus De la Gardie som satt i riksrådet på den tiden. Senare under 1700-talet var gårdarna i mycket dåligt skick och hade många olika ägare under kort tid som varken hade motivation eller lust att rusta upp gårdarna som de var värda. I slutet på 1700-talet, rättare bestämt år 1792 så ägdes Velamsund av Anders Berg, en stockholmsbyggare. Han var rätt gammal och valde att Velamsund var området som han ville leva ”sina övriga dagar” i, som han själv uttryckte det. Dock gick han bort redan två år senare, 1794. Men han hade redan hunnit påbörja bygget av en ny huvudbyggnad i Velamsund som byggdes i sten. Anders Bergs arvingar fullbordade hans önskningar och projekt två år senare, det vill säga 1796. Själva byggnaden byggdes i suterräng, alltså i en sluttning, vilket gjorde att byggnaden hade en våning mot entrésidan medan den hade tre våningar ut mot trädgården. 

Nästa ägare till gården var en ryttmästare vid namn Isaak Lorentsson Westman. Även han var en skicklig byggare som satte sin prägel på byggnaden genom att uppföra den stora ladugården till 14 hästar och 64 kreatur. År 1822 förvärvades Velamsund till en general vid namn Louis Marie de Camps, även han fortsatte att bygga på byggnaden och upprustade även mangårdsbyggnaden. Dock bodde han inte där utan hans hem var Kils gård som låg precis bredvid Velamsund, i samma socken. År 1880 så införskaffade sig grosshandlaren Emil Egnell gården Velamsund. Han kom senare att bli berömd och känd som en av initiativtagarna för Djursholms AB. Det var Djursholms AB som stod bakom själva tillverkningen och uppbyggnaden av Djursholms villastad. Emil Egnell fick senare stor betydelse för gårdens utveckling i och med att han under rätt kort tid förvandlade Velamsund till en mönstergård. Dessutom sålde Emil Egnell stora tomtmarker till sommarbebyggelse. Han byggde även upp egna sommarvillor på en del av marken som han hyrde ut. Med andra ord var Emil Egnell dåtidens affärsman. Senare i Egnells liv så bosatte han sig på gården efter att ha rustat på både gården och markerna runt om kring. År 1917 gick han bort och gården ärvdes vidare till Julia och Emils son Fritz. Därefter ägde familjen Egnell gården i hela tre generationer innan de sålde den till kommunen, som den tillhör än idag. 

Hur ser området ut idag?

Numera tillhör största delen av gården Velamsunds naturreservat. Det finns motionsanläggningar i området, samt att vandringsleden Boo-leden har sin start där och går ut vidare till Värmdöleden. Det finns stall som på sommaren bedriver ridläger för ungdomar. Året runt finns det en del där många pensionärer kommer och spelar spel tillsammans, bingo med betting (källa) och casinokvällar. Det är ett populärt besöksmål för barnfamiljer på sommaren där man kan ta mysiga promenader, hälsa på djur och njuta av livet på landet. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *