Vinberget i Velamsund

Vinberget är en vinodling med 300 år gamla anor som ligger i Velamsunds naturreservat. Är du intresserad av trädgårdshistoria är det en väldigt intressant plats, med tanke på den långa historien, den dokumentation som finns bevarad och de försök som gjorts för att restaurera det gamla terassystemet. I området finns det även andra historiska trädgårdar med en gammal fruktträdgård, en romantisk trädgård och själva herrgårdsparken.

Från Vinberget och de andra höjderna kan du få vacker utsikt över gården och den dal som finns mellan bergen – naturen i hela området är häpnadsväckande vacker. Vinberget är verkligen värt ett besök om du är historiskt intresserad eller gillar naturen, liksom hela Velamsundsområdet är värt att ta en omväg för att besöka.

  • Ett berg med vinodlingar som skapades under 1670-talet
  • Ligger i Velamsunds naturreservat i Nacka kommun, Stockholm

Historia

Vinberget fick sitt namn så tidigt som på 1670-talet. Det var nämligen då vinodlingen anlades. Terasserna med vinstockar skapades av den dåvarande ägaren Pontus Fredrik De la Gardie. Han var greve, militär och riksråd, så han tillhörde en av samhällets högt uppsatta personer. De ambitioner han hade för Vinberget höll dock inte så länge -terasserna växte igen och vinodlingen föll i glömska. I slutet av 1700-talet fick odlingen nytt liv genom Peter Jonas Bergius. Han var en läkare som var väldigt intresserad av olika växter och även låg bakom Bergianska trädgården, Stockholms botaniska trädgård. Med honom återfick Vinberget något av sin forna glans och det sades att druvorna som skördades var ”blå, söta och ej särdeles stora”.

Tyvärr föll Vinberget och dess odlingar i glömska igen, tills de restaurerades av Nacka kommun i början av 2000-talet och blev ungefär vad de är idag. Vinberget är historiskt intressant eftersom det finns dokument från början av 1700-talet och framåt som beskriver arbetet med området och då inte bara vinodlingen, utan också annat som skedde eller planerades. Till exempel planerades “vattenkonst”, förmodligen en form av bevattningsanläggning, avancerad för den tiden. När Bergius återupptog odlingen använde han sticklingar från de plantor som överlevt 100 års vintrar och när Nacka kommun började restaureringen fanns det gamla terassystemet kvar under ogräs, sly och träd. Just att det blev bortglömt var kanske en av anledningarna till att det kunde restaureras och återskapas så bra.

Omgivningarna

Vinberget ligger i Velamsunds naturreservat i den nordöstra delen av Nacka kommun i Stockholms län. Det är ett av kommunens största naturreservat med sina 700 hektar. Reservatet bildades 1992 och namnet är taget från ett gods som ligger i dess centrum, Velamsunds gård. Vinberget ligger öster om själva gården. Det är inte bara själva Vinberget som är en höjd, utan det finns även andra höjder i den östra delen av området. Från höjderna kan du få en vacker utsikt över gården som ligger i en dal vid Insjön och Velamsundsviken. Den högsta toppen i området är på 70 meter och finns på det som kallas för Himlaberget.

Bergen i området är kala eller har glest med tallar och mellan dem finns dalarna, som den dal där Velamsunds gård ligger. Naturen är väldigt omväxlande, vilket kan vara trevligt för besökare. För djur är det inte bara trevligt, utan en utmärkt plats att leva på. Eftersom det är ett område som är relativt stort, skyddat och där det finns många olika sorters växtlighet, är det en plats där en mängd olika djurarter har möjlighet att röra sig, leva och föröka sig. I en storstadsregion som Stockholms län kan räknas som, är den här typen av områden väldigt viktiga för att djurlivet ska klara sig och för att arter inte ska riskera att dö ut. Delvis därför skapades naturreservatet.

Mer gamla odlingar och parker

Vinberget har ju sina 300 års historia av odling, även om det genom tiderna varit bortglömt i långa perioder. I området har det under lika lång tid funnits även anlagda parker och andra arbeten med trädgårdsskötsel. Det finns bland annat en gammal fruktträdgård där det växer äpplen och päron. Det finns också en romantisk trädgård som håller på att växa igen och den gamla Herrgårdsparken finns kvar, även om den inte är i sin ursprungliga form. På 1950-talet fanns det en levande handelsträdgård där och innan dess odlades bland annat gurka, sparris, jordärtskocka och melon i parken. Det har också funnits en humlegård och den gamla trädgårdsmästarbostaden finns bevarad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *