Restauranger och kaféer i Velamsund

Velamsund är ett vackert område i natursköna Nacka kommun söder om Stockholm. Området är idylliskt med fantastisk natur som passar utmärkt för vandring, fågelskådning och att titta på djur som betar fridfullt. Velamsund är beläget vid vattnet vilket gör det till ett perfekt utflyktsmål för de som har båt. Många barnfamiljer gillar att åka hit för att bada och njuta av naturen. Som en välkommen paus i aktiviteterna finns här även ett antal mysiga kaféer och bra restauranger. Här kan besökare äta lunch, middag, fika och äta glass i en avkopplande atmosfär vid vattnet. Det går även bra att ta med egen matsäck och äta utomhus eller i värmestugan.

  • Restaurang Långa Raden
  • Café Insjön
  • Café Velam
  • Medhavd matsäck i värmestuga

Restaurang Långa Raden

Restaurang Långa Raden är en berömd restaurang i Velamsund. Krogen är belägen i Velamsunds äldsta kvarvarande byggnad med samma namn. Förr i tiden, på 1700-talet, var byggnaden betydligt längre än vad den är idag, därav namnet. Den ligger precis invid vattnet vilket gör den till en populär restaurang bland båtägare. Restaurangen erbjuder en vacker och härlig uteservering under sommarhalvåret. Det rekommenderas att boka bord för att vara säker på att få ett bord utomhus. Restaurangen ligger cirka 20 minuter från Stockholm City och väl där möts gästerna av ett vackert naturområde, hästhagar, badmöjligheter och en fin gård. Det går att ta sig dit med egen bil, Waxholmsbåt eller med egen båt som kan lägga till på restaurangens brygga.

Restaurangen Långa Raden är öppen året runt, men med olika tider beroende på årstid. Under vinterhalvåret (1 september – 31 maj) är restaurangen endast öppen onsdag till söndag klockan 11-15 samt fredag klockan 17-22. Det går inte att boka bord för lunchen. Under sommarmånaderna (1 juni – 31 augusti) är öppettiderna klockan 11-22. Samtliga dagar är det stängt klockan 16-17. Det går även att abonnera restaurangen för bröllopsmiddag, dop eller andra fester. De erbjuder flera olika menyförslag beroende på vilken tillställning det är. Det går även att arrangera konferens för större grupper. Om ni vill åka kommunalt är det viktig att tänka på att Waxholmsbåten stannar vid Risets brygga och därifrån är det cirka 30 minuter promenad till restaurangen.

Kaféer

Om ni vill njuta av en kaffe i detta vackra området, kan ni välja på bland annat Café Insjön, restaurang Långa Raden och Café Velam. Uteserveringen hos Restaurang Långa Raden passar utmärkt även för de som bara vill dricka en kopp kaffe och njuta av det fina vädret. Här finns även Café Insjön som är en vacker plats belägen vid vattnet där ni kan fika eller köpa glass. Många badgäster och friluftsmotionärer går till Café Insjön för en välbehövlig glass- eller kaffepaus. Här kan gäster även äta korv och köpa lättare mat. Café Insjön är endast öppet under sommarmånaderna (10 juni-18 augusti) klockan 11-16 samt på helgerna under resten av året om vädret tillåter.

För den häst- och ridsportsintresserade passar Café Velam perfekt. Det är ett mysigt kafé som drivs av Nacka Ridklubb i Velamsund. Här erbjudes lättare rätter, fika, glass och kalla och varma drycker. Kaféet är öppet för alla, de som rider såväl som de som bara vill fika. Kaféet är öppet året om cirka klockan 15-19 på vardagar. På lördagar håller de öppet klockan 9-13 och på söndagar klockan 12.30-16.30. Eftersom Velamsund är ett naturreservat är det begränsat med restauranger, kaféer och butiker. Det går såklart även att ta med sig sin egna matsäck. Byggnaden Magasinet erbjuder en värmestuga där medhavd matsäck kan förtäras. I samma byggnad finns även omklädningsrum och duschmöjligheter.

Viktigt att tänka på

Velamsund är i första hand ett naturområde och besökare kommer hit för att njuta av naturen, lugnet och vattnet. Det är ett populärt utflyktsmål som ligger nära Stockholm. Det är begränsat med butiker, kaféer och restauranger och därför är det viktigt att ni planerar ert besök, särskilt om ni planerar att besöka Velamsund under vinterhalvåret. Under sommarmånaderna är restauranger och kaféer öppna med generösa öppettider. Under övriga månader är dock öppettiderna betydligt mer begränsade, framför allt under kvällstid och vardagar. Planera i god tid och kolla upp öppettiderna för att försäkra er om att det är öppet. Värmestugan är öppen året om vilket innebär att det alltid går att ta med sig egen matsäck.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *