Knarräs gård i Velamsund

I Velamsunds naturreservat finns den fina friluftsanläggningen Velamsund. Här finns flera aktiviteter som motionsspår och vacker natur. Hela området är tillgängligt för alla och här finns flera roliga aktiviteter som ridklubb, båtklubb och utegym. En viktig del av området är att lära och respektera djur och natur och vad passar då bättre än att besöka den fina Knarrnäs gård. Knarrnäs gård är en av de äldsta och mest välbevarade gårdarna i Boo socken.

Här på gården finns det flera bland annat kor, getter, grisar, hästar och höns. Alla raserna är svenska lantraser och de lever här på gården året runt. Barn och vuxna får gärna komma hit och hälsa på djuren och ni möter dem betandes på området under sommarhalvåret.

  • Knarrnäs gård på Velamsund är en av de äldsta och mest välbevarade gårdarna i Boo socken
  • Klappa hästar, katter, grisar och kor
  • Roligt för hela familjen

Djuren på Knarrnäs gård

På Knarrnäs gård vill man ge alla besökare, stora som små, möjlighet att komma nära djuren och lära sig mer om de svenska, klassiska djurraserna. Korna på gården, ett tiotal, är av raserna fjällnära ko och rödkulla. Den fjällnära kon är normalt kullig, det vill säga den har inga horn. Färgen varierar men kon är oftast fläckigt gråbrun, blekröd eller grå på vit botten. Den fjällnära boskapen, som idag består av tre olika raser, användes vid traditionell fäbodrift. En rödkulla ko är även den utan horn, men har oftast en enfärgad päls i en vacker rödbrun ton. Den är känd för sitt livliga temperament och goda lynne.

På gården finns även får och getter av raserna roslagsfår och jämtgetter. Roslagsfåren är ursprungligen från Roslagen i Uppland och räknas idag till ett av allmogefåren. Till färgen är de vita eller svarta med olika stora vita tecken eller lätt fläckiga. Fåren är väldigt tillgivna och vänliga och är Knarrnäs gårds bästa slyröjare. Jämtgetterna är små, finlemmade och har oftast mörkare färgat huvud och ben. Det är en nyfiken och vänlig ras. Jämtgeten är en lantrasget som lämpar sig väl att mjölka och kan ge upp till 500 liter mjölk om året. Den, precis som roslagsfåret, är mycket goda slyröjare på Velumsunds naturreservat och betar på området under hela sommarhalvåret.

Fler djur och aktiviteter på Knarrnäs gård

På Knarrnäs gård finns även de fina nordsvenska hästarna som betar på markerna runt gården under sommaren. Den nordsvenska rasen är en arbetshäst som är en utmärkt draghäst – låg mankhöjd, men kraftigt byggd och lugn i sinnet. Den nordsvenska hästen är ihop med gotlandsrussen våra enda inhemska raser i Sverige. Den finns idag i två typer varav den ena är avlad i en lättare modell väl lämpad för trav- och ridsport. Förr i tiden gick den nordsvenska hästen i skog och mark. Bonden kunde till exempel ha den framför plogen eller så jobbade de i skogen. Den nordsvenska hästen är säker på foten och lämpar sig väl för arbete som för turridning.

Förutom de stora djuren på gården finns här alla de små lantgårdsdjuren. Du kan klappa katten och leka med kattungarna, se på hönorna som pickar efter mat och kacklande strosar runt på sitt område tillsammans med gårdens ankor. Har du tur så får du vara med och hämta de nyvärpta äggen från hönans rede. Grisarna är mångas favoritdjur och de grymtar förnöjt när de bökar omkring i jorden eller ligger och vilar i solen. På Knarrnäs gård tar man väl om hand om både djur och människor så att alla ska trivas och må bra. I strävan efter att hålla markerna öppna går de betande djuren ute på området under sommarhalvåret.

Velamsund, Knarrnäs gård och ny arrendator

Till gården är alla välkomna för att lära om de svenska djurraserna och se hur man sköter om djuren på gården. Tanken från Nacka kommun är att tillvarata de resurser som naturen och traditionerna har att ge, för att låta kommande generationer ta del av kunskapen. Här har varit möjligt för samarbete med Resursteamet AB och deras dagliga verksamhet för personer med funktionsnedsättning. En naturlig plats för arbete och sysselsättning där djurens välmående är en stark drivkraft. På Knarrnäs gård finns möjligheter till ett meningsfullt arbete med djur, natur och den historiska gårdsmiljön. Just nu söker Nacka kommun en ny arrendator och ansvarig för Knarrnäs gård och efter renoveringen ska gården öppna upp under sommaren år 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *