En hemsida om Velamsund

Naturreservatet Velamsund ligger i Boo socken (nordöstra Nacka) strax öster om Stockholm. Det är med sina 700 hektar ett av Nacka kommuns största naturreservat som bildades år 1992, men vars rötter sträcker sig tillbaka flera hundra år. Namnet Velamsund kommer från den gamla gården med samma namn, vilken numera utgör reservatets centrum och är ombyggd till friluftsgård med aktiviteter för både stora och små. Reservatet har även tre vattenområden; Insjön, Velamsundsviken och Koviksträsk, samt vandringsleden Boo-leden. Själva Velamsundsgården erbjuder badplats, ridskola och båtklubb. Nacka golfbana återfinns i östra delen av reservatet. Två berg inom reservatet är intressanta: det 70 meter höga Himlaberget, med vacker utsikt, samt det trädgårdshistoriskt mycket intressanta Vinberget. Här på vår hemsida kommer du att kunna läsa mer om allt som Velamsund har att erbjuda.

  • Reservatet grundades 1992 och utgör 700 hektar
  • Beläget 30 minuter med bil från Stockholm
  • Aktiviteter i reservatet utgörs av till exempel vandring, badande, ridning, golf eller båtturer
  • Boo-leden, Vinberget och Himlaberget är intressanta landmärken

Velamsund – kort historik

Velamsund hade sitt ursprung som två gårdar snarare än en. På 1500-talet kallades gårdarna Stora respektive Lilla Velamsund. Friherre Augustin Leijonsköld kom över dessa två gårdar genom en förläning, och förenade dem till sitt säteri år 1665. Två år senare sålde han gården vidare till ingen mindre än riksrådet Pontus de La Gardie. Under 1700-talet kom gården dessvärre att bli i dåligt skick och bytte ofta ägare. Bryggaren Anders Berg från Stockholm ägde gården i början av 1790-talet och påbörjade då byggandet av en ny huvudbyggnad som hans arvingar skulle komma att fullborda efter hans död år 1794. Näste ägare, ryttmästaren och bryggaren Isaak Lorentsson Westman, lät i sin tur uppföra den stora ladugården.

År 1822 bytte gården ännu en gång ägare, den här gången till general Louis Marie de Camps, som även han lade till en byggnad, nämligen mangårdsbyggnaden. År 1880 förvärvades gården av grosshandlare Egnell, aktiv inom Djursholms AB, vilken även stod bakom byggandet av Djursholms Villastad. Egnell rustade upp Velamsund till en mönstergård och lät även bygga upp sommarbebyggelse och sommarstugor för uthyrning. Egnell bosatte sig mot slutet av sin levnad och fram till sin död 1917 själv på gården, vilken sedan gick i arv i hans familj tre generationer därefter, innan den såldes till kommunen år 1964. Sedan 1992 är gården det centrala navet i naturreservatet med samma namn.

Himlaberget och Vinberget

Himlaberget, med sina 70,4 meter, är det högsta berget inom innerskärgården och Ormingelandet. Den sydvästra delen ingår i Velamsunds naturreservat, men även den sydöstra delen är intressant. I sydöst finner man lämningar av klipperstensblock, rester från senaste istiden då Östersjöns föregångare, med 50 meters högre höjd än sin efterföljare, nådde ända till nuvarande Velamsund. I sydöst finns även en 30 meter hög vertikal klippvägg. Väl på högplatån får besökaren en nästan fri sikt i 360 grader och kan se hela vägen från norra Vaxholm till sydliga Tyresö. Vid klar sikt syns Boo Kyrka och man kan även skymta Stockholms lokala landmärken såsom Kaknästornet, Nacka Forum och Globen.

Österut från friluftsgården Velamsund ligger Vinberget, ett område som anlades på 1670-talet av dåvarande ägare, riksrådet Pontus Fredrik de la Gardie. Terrasserna med vinstockar för vinodling växte dessvärre igen efterhand. Peter Jonas Bergius, grundaren av Bergianska trädgården gav vinodlingen på Velamsund ny betydelse på 1780-talet, då man började försöka odla druvor där igen. Resultatet blev, enligt anteckningar, blå små druvor, vilka dock var söta. Sedan föll odlingen i glömska igen, men restaurerades i början av 2000-talet på initiativ av Nacka kommun och är numera en del av Velamsunds naturreservat, tillika en av Europas nordligast belägna vinodlingar. Även fågelskådare kan ha något att hämta på Vinberget då Nacka naturskola arrangerar vandringar för fågelintresserade.

Övriga friluftsnöjen i Velamsund

Vid själva gården Velamsund finns som redan nämnt ridskola, badplats och båtklubb, men även motionsslingor med elljusspår samt ett utegym. Omklädningsrum med duschar finns alltid tillgängliga, samt rum där besökare kan äta medhavd matsäck. På Restaurang Långa Raden, belägen på gården Velamsund, finns möjlighet att äta lunch och middag, men även att ta en kortare paus för fika, glass och kaffe. För den hästintresserade erbjuder ridskolan undervisning från nybörjarnivå till avancerad nivå samt möjlighet att tävla. Den natursköna golfbanan Nacka Golfklubb lockar till kamratligt spelande med skogen i bakgrunden. Golfklubben arbetar dessutom miljömedvetet då den är GEO-certifierad, vilket är den högsta miljöcertifiering en golfklubb kan få. Hoppas att våra artiklar får dig sugen på att besöka Velamsund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *