Att resa till Velamsund

Velamsund är en gammal gård med ett anrikt arv som ligger belägen tätt intill en härlig insjö. Hela området är klassat som ett naturreservat och tillhör Nacka kommun. Har du behov av att komma bort från den stressiga vardagen i staden för att få lite frisk luft och en känsla av lantliv är Velamsund en plats för dig. Detta natursköna utflyktsmål hittar du omkring 20 kilometer från centrala Stockholm, riktning västerut förbi Nacka och Saltsjö Boo. För att transportera dig och din familj ut till Velamsund finns flera olika alternativ och nedan kommer vi redogöra några sätt för er att hitta ut till det anrika godset.

  • Det finns flera sätt att ta sig till Velamsund
  • Kollektivtrafik, bil eller gratis transferbuss

Transferbuss

Under en del av året anordnar Nacka Kommun en transferbuss som forslar besökare till och från området på Velamsund. Att transportera sig med denna är helt kostnadsfritt. Denna buss avgår fyra gånger om dagen, från måndag till fredag, men den går inte på lördagar eller söndagar med undantag vid vissa speciella evenemang eller aktiviteter. Kommunens transferbuss går från Värmdövägen, vid Idunskolan, ut till Velamsund där den stannar vid grinden. Sedan har du bara en kort promenad så är du framme vid ditt målet! Det går bra att åka kommunalt till Värmdövägen och Idunskolan. Har du behov att åka kommunalt till hållplatsen är det SL-buss med nummer 422 eller nummer 445 som gäller.

Den officiella adressen till Velamsund är Velamsundsvägen 37, 132 36 Saltsjö-boo. Att åka lokaltrafik till Velamsund är möjligt och det finns goda beskrivningar hur en resrutt kan planeras på lokaltrafikens hemsida. De närmsta busshållplatserna du kan ha som riktlinje när du planerar din utfärd är hållplatserna; Kils Gård, Tegelövägen och Linnéavägen. Kils gård är den hållplatsen som ligger närmast, från denna har du bara 2 minuters gång innan du är framme på gården. Tegelövägen ligger 692 meter från Velamsund och denna sträcka beräknas vara en promenad på 9 minuter. Hållplatsen Linnéavägen ligger ett litet stenkast längre bort från Velamsunds område, 848 meter, och det är 12 minuters promenad.

Köra egen bil

Att transportera sig kommunalt är smidigt, men ibland kan det vara än bättre att köra bil. Har du en stor familj kan det till exempel vara skönt med lite extra förvaring i bilen för badgrejer och matsäck. Vill du köra din egen bil från Stockholm ska du börja med att ta väg 222 ut mot Gustavsberg. Vid trafikplats Orminge ska du svänga av till Orminge centrum. Efter att du svängt av väg 222 tar du höger ut på Värmdöleden när du ser en skylt mot Gustavsberg. Följ Värmdöleden i ca 4 km innan du gör en sväng åt vänster in på Velamsundsvägen. Velamsundsvägen leder dig sedan hela vägen till gårdsområdet.

På det stora Velamsundsområdet är det gott om parkeringsmöjligheter, en stor parkering ligger cirka 200 meter från lekplatsen och där går det utmärkt att parkera bilen. Hur lång tid det tar att köra från centrala delarna av Stockholm är svårt att avgöra då det är mycket beroende på hur trafiksituationen ser ut för dagen, men du får räkna med minst 30 minuter. Det är tyvärr inte möjligt att ta tunnelbanan hela vägen ut till Velamsund, men självklart går det att kombinera flera olika färdsätt för att transportera sig. Att kombinera tunnelbana med taxi är också ett alternativ, dock är taxi det mest kostsamma sättet att ta sig fram.

Planera din resa

Inför ditt besök på den gammal lantegendomen Velamsund rekommenderas att du lägger lite tid på att planera ditt färdsätt. Du kan smidigt använda dig av SL:s hemsida för att se hur dina möjligheter till kommunala färdsätt ser ut, då detta kan hjälpa dig att göra dagen till en fantastisk upplevelse. Att åka kommunalt är också ett miljövänligare färdsätt än att köra egen bil, vilket indirekt bidrar till att vi alla får behålla den härliga miljön som finns ute vid Velamsund. På godset finner du en restaurang där du kan handla mat och fika för att mätta tomma magar under ditt besök och självklart kan du även köpa en glass att avnjuta i solen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *