Aktiviteter i Velamsund

Velamsunds gård är en friluftsgård som ligger belägen i vackra Velamsunds naturreservat. I området finns det för besökarna mycket att uppleva och flera goda möjligheter för dig att fördriva din tid på allra bästa sätt! Området är ett populärt utflyktsmål i Nacka kommun för besökare i alla åldrar, även de minsta. För dig som är motionsintresserad finns ett brett utbud av motionsspår och leder att vandra på, ett motionsspår på 2,5 kilometer är även upplyst efter att mörkret faller. Utöver motionsslingorna kan du också hitta ett utegym utplacerat på området samt en byggnad där det ges möjlighet att kunna byta om och duscha i fred.

  • Det finns gott om motionsslingor i anslutning till gården
  • Badplats

Fågelskådning

Vill du komma ut från stadslivet är Velamsund ett perfekt resmål för att få ta del av äkta lantluft. Eftersom att Velamsund ligger i ett naturvårdsområde är naturen väldigt orörd och fin samt att det finns ett rikt djurliv. Om du besöker gården kan du, för att nämna några djur, se både får och kossor som betar på området. Fågelskådning är även det populärt bland besökarna i Velamsund, och varje vår anordnas det fågelvandringar av kunniga ledare där deltagarna får lära sig mer om fåglarnas sång och utseende. För att få delta i fågelvandringen, som hålls av Nacka Naturskola, krävs inga tidigare förkunskaper om fåglar.

Historiskt sett har ridning och hästar varit en viktig del av Velamsund och det är det även idag. Idag hittar vi omkring 40 hästar och de finns i Nacka Ridhus, är en ridskola som huserar och ansvarar för ridundervisningen samt för hästarna på gården. Ridundervisning ges på alla olika kunskapsnivåer och för flera olika åldrar. Personalen i ridklubben har lång erfarenhet och god kunskap om hästar överlag samt om ridundervisning. Utöver vanlig ridundervisning hålls även tävlingar och andra evenemang som till exempel företag/föreningsevent i ridskolans lokaler. På sommaren finns även möjlighet att anmäla sig till flertalet olika ridläger, exempelvis finns dagsläger, kvällsläger och helgsläger att välja bland.

Långa Raden

Om du oroar dig för att du eller barnen skulle bli hungriga under ert besök på Velamsund behöver ni inte fundera längre. Det finns nämligen en fin restaurang som heter Långa raden som är belägen i en anrik huslänga som byggdes under 1800-talet. Långa raden serverar både mat, glass och fika till besökarna så att du som gäst ska känna dig mätt och belåten. För aktuella öppettider, meny eller annan nyttig information gällande restaurang Långa Raden rekommenderas ett besök på deras egen hemsida. I samma huslänga som restaurangen huserar även Lilianes konsthantverk. Hos Lilianes konsthantverk kan den shoppingsugne besökaren betrakta och inhandla diverse unika och intressanta hantverk.

En het sommardag, eller vilken dag som helst för den som inte är så kräsen med badtemperaturen, kan gäster doppa sig i insjön som ligger precis intill Velamsunds gård. Det finns en bra badplats för att kliva ner i sjön för både barn och vuxna. På godsets stora område finns också en lekplats för att fördriva tid för de allra yngsta gästerna. Har du ett intresse för att övernatta finns också den möjligheten i stugor. Under högsäsongen går en gratistransfer som kommunen betalar för ut till Velamasund. Denna transfer avgår från Värmdövägen, vid Idunskolan, och går sedan direkt ut till Velamsund. Det är ett smidigt sätt för att transportera sig ut för ett härligt äventyr!

Skidor och skridskor

Även om den mest populära årstiden för att göra ett besök på Velamsund är under sommarhalvåret finns det även aktiviteter för den aktive på vintern. När en stabil is har lagt sig på sjön plogas en populär skridskobana upp för besökare, för att hålla dig uppdaterad gällande isläget kan du besöka Velamsunds hemsida. Skridskobanan brukar vara två kilometer lång och utgår från badplatsen. När det är bra vinterväder körs en slinga för skidåkning upp som är 2,5 kilometer lång i anslutning till Velamsund. Utöver detta skidspår finns det ytterligare två spår vid golfbanan i närheten, det ena är 3,5 kilometer långt och det andra är tio kilometer långt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *